Anmeldelse av Astaroths konsert 29.10.2009 på Blå i Oslo

Astaroth er et norsk deathened black metal-band fra Oslo, og de var tidligere kjent under navnet Natteferd. Natteferd ble stiftet i 2006, men skiftet så navn til Astaroth i 2007. Bandet har hatt flere utskiftninger av medlemmer siden starten, og ble for alvor en del av livemiljøet først i 2008. Navnet Astaroth kommer fra demonologi, hvor Astaroth er grandhertugen av Helvete, og en del av den onde treenigheten sammen med Beelzebub og Lucifer.

29 oktober 2009 stod Astaroth på scenen på Blå i Oslo, og leverte varene på skikkelig black metal-vis. Med et old-school-grunnlag leverer Astaroth et sceneshow som er alt man forventer fra et black metal band, uten at det på noen måte blir kjedelig. Astaroth har klart å kjøre både den tradisjonelle mørke og mystiske atmosfæren som ligger i grunnen for stort sett all black metal, samtidig som de beveger seg ut i mer konseptuelle farvann med en lyd som er hard og godt balansert.

Bandet leverer flere sterke låter på rad og rekke, og har ingen problemer med å inspirere og engasjere publikum. Sterke og teknisk funderte gitarriff sammen med instrumentelle passasjer er med på å gjøre dette lydbildet til en herlig blanding av tradisjonell black metal med mer progressive toner.

For dem som forventet likt malte frontfigurer og et litt mer teatralsk image, leverte Astaroth kanskje ikke fullt ut, men så lenge man kan by på musikk av høy kvalitet bør ikke denne typen imagebygging ha så mye å si. Når bandet klarer å by på sterke kontraster, nostalgisk mellomspill sammen med klassisk black metal aggresjon er det duket for en heftig konsertopplevelse. Noe som imponerer er måten Astaroth klarer å kombinere kaotiske rytmer med mer rolige, men kraftige trash-elementer. Sammen med en rå lyd og en gjeng med musikanter som har vært med en stund er dette en konsertopplevelse man sent glemmer.

Astaroth er riktignok ikke blant den absolutte eliten innenfor norsk black metal, men de klarer allikevel å levere på alle punkter, og gjør at publikum får det de forventer og kanskje mer til. Fordi bandet ikke har et enormt navn i miljøet (enda?) legges det kanskje også mindre press og lavere forventninger til fremførelse, noe som er med på å løfte opplevelsen når de leverer så til de grader.

Blå

Blå er en scene som legger vekt på å hjelpe frem nye, lovende artister både fra norske og utenlandske miljøer, og denne gangen traff de blink med Astaroth. Selv om lokalet blir i overkant intimt med plass til kun rundt 100 publikummere er dette en god startblokk for artister og band som ønsker en introduksjon til den norske metal-scenen. Lyden er god i lokalet, og med såpass liten plass er det i alle fall ikke vanskelig for artistene å legge opp til god stemning og skikkelig publikumskontakt. Astaroth gjorde en god jobb i denne forbindelsen, og dro en skikkelig gjeng med engasjerte tilhørere. Det kan virke som en del av publikum allerede hadde noe kjennskap til bandet fra tidligere, noe som også er med på å heve stemningen for dem som hører bandet for første gang. En god miks av publikummere syntes også å gjøre inntrykk på bandet, som uten tvil la seg i selen for å gi et skikkelig show.

Alt i alt var dette en konsert med høyt trøkk, skikkelig kvalitetsmusikk og en gjennomgående kontakt mellom publikum og musikere. Astaroth leverte over forventningene og la nok opp til økt interesse for bandets senere konserter og potensielle utgivelser. Her kan det virke som vi kan ha spennende ting i vente, og det er absolutt verdt å sjekke inn hos Astaroth igjen ved en senere anledning.